De australian Cattle Dog.
wp699c4145.jpg
wpa97f48c4_1b.jpg
Ontstaansgeschiedenis.

De Australian Cattle Dog, of Australische Veedrijvershond, heeft Australië als land van herkomst. Dit in tegenstelling tot de Australian Shepherd die uit de Verenigde Staten afkomstig is. Het ras stamt uit het begin van de 19de eeuw. Men zocht een stevige, maar beweeglijke hond als hulp bij het weiden van kudden. In eerste instantie kruiste men daartoe de Collie met de Australische Dingo, een wilde hond. Later fokte men verder met de Dalmatische Hond, de Kelpie en de Bull Terriër. Het resultaat was een mengvorm die het uitgangspunt van de huidige veedrijvershond was. Ondanks de vele voorouders is de Cattle Dog toch een homogeen ras.
wp80c26050_1b.jpg
wp5223316e_1b.jpg
wpbd8438b8_1b.jpg
Uiterlijk.

De Australian Cattle Dog is een middelgrote hond met een krachtige, maar iets gedrongen figuur. De schofthoogte van de reuen varieert tussen de 46 en 51 cm. De teven zijn enkele centimeters kleiner en meten zo'n 43 tot48cm.
De bovenvacht van de Cattle Dog is matig grof, de ondervacht kort en dik. De haren van de bovenvacht zijn ongeveer 6 cm lang. Door de structuur van de bovenvacht is de hond behoorlijk 'weerbestendig'.
Van de Australian Cattle Dog komen twee kleurslagen voor, een blauwe en een roodgespikkelde. De blauwe vorm kan zowel blauw als blauwgespikkeld zijn. Bij de gespikkelde vorm is een zwarte, blauwe of 'tan'-kleurige aftekening al dan niet aanwezig. Bij de roodgespikkelde vorm kan op de kop een donkerrode aftekening voorkomen.
wp84bffae9_1b.jpg
wpa75bc463_1b.jpg
wpd5fccb4f_1b.jpg
wp4c6e164e_1b.jpg
Karakter.
 De Australian Cattle Dog is een actieve, werkwillige, waakse en moedige hond die voldoende gehard is voor zijn oorspronkelijke taak. Hij is trouw aan zijn baas, evenwichtig en maakt een intelligente en optimistische indruk. Hoewel het dier veel beweging nodig heeft, zou men hem in de stad kunnen houden omdat hij weinig blaft. Deze veedrijver kan dan ook goed als gezinshond worden gehouden. Als de hond van jongs af goed gesocialiseerd wordt, kan hij ten opzichte van kinderen, huisdieren en soortgenoten goed gezelschap zijn.
wp93f2069c_1b.jpg
Opvoeding en verzorging.

Omdat de Australian Cattle Dog snel en graag leert, hoeft zijn opvoeding geen probleem te zijn. U moet er natuurlijk wel op verdacht zijn dat u consequent bent. Als onderdeel van de vorming kunt u uw hond aan behendigheidsoefeningen laten deelnemen. De Cattle Dog heeft behoefte aan de nodige beweging. Dat betekent dat u aan hem meer tijd kwijt bent, dan de dagelijkse rondjes. Er zijn echter genoeg activiteiten te vinden, die hem bezighouden. Omdat hij zich anders eigen taken gaat toebedelen, kunt u hem beter vóór zijn en hem zelf enkele toebedelen.
De verzorging van de vacht beperkt zich tot een enkele keer kammen en borstelen zodat de dode en oude haren uit de vacht verwijderd worden.
           acd en kelpie vereniging.    wp079fdd11.jpg
wpc02ca1b7_1b.jpg